Pokud chcete zdravou, dietní, rychlou a mňam mňam polévku, s tímto receptem si jistě splníte všechna tato očekávání. Pojďme si ve stručnosti povědět něco o Póru zahradním. Jedná se o zeleninu z rodu česnek a zmiňuje se o ni již Starý zákon. Používá se především v gastronomii. No a nejlepší účinky má pro obnovu normálního stavu trávicího traktu např. po střevních kolikách a hlavně jako podporná strava při zánětech močového ústrojí. O něm se zmiňuji v článku zde.
My jsme se zamilovali hlavně do polévky a to takovým způsobem, že si už pěstujeme pórek doma na zahradě. Pamatuju si, jak ho pěstovala moje babička a já to úspěšně duplikuju. Pojďme tedy rovnou k receptu.
- 1 velký pórek
- 1,5 l vody
- 1 vejce
- 1 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1 bujon (nemusí být nebo bio)
- sůl, pepř, petržel, pažitka
Nakrájejte si očištěný pórek na kolečka cca 0,5 cm. V hrnci nechte rozpustit kousek másla a kolečka pórku na něm orestujte. Zalijte vodou, přidejte bujon a nechte přejít varem. Vařte krátce cca 5-10 minut. Osolte opepřete a na poslední minutku přidejte nadrobno nakrájené bylinky. Poté odstavte hrnec z ohně. Do půlky hrníčku vlijte mléko a nechte ho mírně zahřát v mikrovlnce pokud nemá pokojovou teplotu a vytahujete ho z lednice. Poté v něm vidličkou rozšlehejte vejce a vlijte do odstavené polévky.
Dobrou chuť